EC - Audiovisual Service / Xavier Lejeune  Подкрепяният от словашкото

...
EC - Audiovisual Service / Xavier Lejeune  Подкрепяният от словашкото
Коментари Харесай

Петер Пелегрини води на балотажа на президентските избори в Словакия

EC - Audiovisual Service / Xavier Lejeune
 

Подкрепяният от словашкото държавно управление претендент за президент Петер Пелегрини води на балотажа на президентските избори в Словакия, съобщи Ройтерс. Пелегрини до момента беше ръководител на Народното събрание.

Той е водач на партията " Глас -социална народна власт " и води на балотажа с 57,6 %. Неговият прозападен конкурент Иван Корчок получава 42,4 %, демонстрират данни от 67,6 % от изборните окръзи, съобщи Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция. 

Избирателните секции затвориха порти в 22 ч. локално време (20 ч. по Гринуич), добавя Франс прес.

След като гласоподава на балотажа Корчок, който е претендент на опозицията, съобщи, че тези избори касаят бъдещето на страната.

Пелегрини пък прикани страната към единение и увери, че с него отпред Словакия ще продължи да бъде мощен член на Европейски Съюз и на НАТО.

След края на изборния ден Корчок благодари на гласувалите, до момента в който Пелегрини изрази вяра, че е съумял да активизира гласоподавателите. 

Руската инвазия в Украйна се трансформира в една от основните тематики на предизборната акция, по-специално откогато министър председателят Робърт Фицо се разгласи за договаряния сред Украйна и Русия.

Пелегрини беше министър в предходните държавни управления на Фицо. Той даже го смени на премиерския пост през 2018 година

Партията на Пелегрини влезе в ръководещата коалиция на Фицо, формирана през октомври. Правителството прекрати военната помощ за Украйна, а негови критици споделят, че в случай че Пелегрини завоюва изборите, то Словакия може да поеме по пътя на Унгария на премиера Виктор Орбан.

Корчок е гневен критик на държавното управление и е изрично проукраински надъхан. Той съобщи, че не счита, че Украйна би трябвало да се откаже от част от територията си, с цел да реализира мир.

След привършване на балотажа Пелегрини и щабът му избраха да изчакат оповестението на резултатите в ресторант на брега на Дунав с панорама към двореца на Братислава. Корчок и доближените му избраха зала отпреди 110 години в центъра на Братислава, където преди пет години актуалната президентка Зузана Чапутова отпразнува успеха си на президентските избори.

Правомощията на президента в Словакия са лимитирани. Но той подписва интернационалните контракти, назначава съдии и е главнокомандващ въоръжените сили. Той постанова и несъгласие за законите, признати в Народното събрание.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР